Az őszi-téli hónapok velejárója: a köhögés

2020.02.26

 Az őszi-téli hónapokban gyakoriak a felső légúti megbetegedések, amelyeknek egyik velejárója a köhögés.

A köhögést a szezonális náthán, influenzán kívül az asztma, az allergiás nátha, az idült hörghurut, s olyan nyálkahártya-eltávozások is előhívhatják, mint például az orrpolip. A felső légutak akut, baktériumok, vírusok által előidézett gyulladásos megbetegedései - sok más tünet mellett - a hátsó garatfali váladékcsorgásban is megnyilvánulnak. Elhúzódó felső légúti gyulladás esetén az arcüregben vagy az orrgaratban termelődő és felhalmozódó nyák szintén köhögést provokálhat.

A köhögést fenntartja a folyamatosan fennálló orrnyálkahártya-duzzanat és arc-,illetve orrmelléküreg-gyulladás, de a gége gyulladása, valamint annak daganatos megbetegedése is.

Az akut, rövid ideig tartó köhögés egyik leggyakoribb oka a fertőzés, majd a fertőzés gyógyulásával a köhögés megszűnik. Felső- és alsó légúti fertőzések egyaránt okozhatnak köhögést.

Nyákos/Hurutos köhögés: Leggyakoribb oka a megfázás, a tüdőgyulladás, a krónikus bronchitis vagy a krónikus obstruktív tüdőbetegség. Az asztma vagy más allergiás megbetegedés is gyakran okoz fokozott váladéktermelést. A felköhögött váladék ebben az esetben üvegszerűen tiszta, többnyire folyékony, míg megfázás esetén sárgás vagy zöldes és sűrű.

Ingerköhögés: A garatgyulladás, orrmelléküreg-gyulladás, mandulagyulladás a váladék lecsorgása, és ingerlő hatása révén vált ki köhögést.

Az alsó légutakban az ott kialakuló gyulladás (hörgőgyulladás, tüdőgyulladás) váltja ki a köhögési ingert.

Száraz sóterápiás sószobánk levegője fertőtleníti a légutakat, csökkenti a nyálkahártya gyulladását és megszünteti a váladék képződését, a vírusos vagy bakteriális fertőződéseknél egyaránt. A száraz só belélegzésével elmúlnak a nehézlégzéses tünetek, kitisztul a nyálkahártya a légutakban, könnyebbé válik a levegővétel. A só dehidratálja, majd elpusztítja baktériumok, vírusokat, ezáltal a hörgők és a nyálkahártya gyulladása csökken, a légutak természetes mikroflórája helyreáll. A só a légutak nyálkahártyáját intenzív tisztító munkára serkenti: vizet vonz magához, erősíti a váladék képződést, segíti a szennyeződések feloldását, így néhány alkalom után a lerakódott váladék könnyebben eltávozik, kiköhöghetővé válik.