Fülgyulladás

2023.10.08

A középfülgyulladást minden esetben megelőzi egy felső légúti fertőzés anatómiai felépítése miatt. (arcüreggyulladás, orrmelléküreg gyulladás, garatgyulladás, mandulagyulladás), pár nap, akár pár óra alatt is kialakulhat gyermekeknél.

Anatómiai felépítése: az orr garatnál található a fülkürt bejárata, az orrmandula mellett. Arcüreggyulladásnál a váladék könnyen bejuthat a fülkürtön keresztül a középfülbe,gyulladás miatt a nyálkahártya megnagyobbodás a elzárhatja az orrjáratokat, a váladék kiürülését akadályozva.

A savós vagy gennyes váladék a középfülben hallás csökkenéshez vezet.

Gyermekek könnyebben kaphatnak középfülgyulladást, a fülkürt mérete rövidebb mint a felnőtteké, szűk orrjáratok is jellemzik őket, hajlamosabbak felső légúti betegségekre.

Tünetei: láz, hányinger, hányás, hasmenés, fülfájdalom, elesettség, halláscsökkenés, orrfolyás, étvágytalanság, torokfájdalom, gyermek gyakran piszkálja a fülét.

Kezelése:

  • a megfelelő orrhigiéne / váladék oldása és eltávolítása elengedhetetlen, a dobüreg szellőzését segíti.
  • Az arcüreggyulladása megnagyobbodott nyálkahártyához vezet, mely akadályozza a váladék kiürülését. (gennyes vagy savós) ezen megfelelő antibiotikumos/gyulladáscsökkentő orrspray használata segíthet.
  • Fülcseppet fájdalom esetén érdemes használni.
  • Napi 2x20 perces rágózás segíthet a dobhártyában lévő nyomáskülönbség kiegyenlítésében.
  • Gyakori középfülgyulladásnál az orrmandula kivétele ajánlott.
  • Komplex sóterápiás kezelés

Komplex kezelésünk erős váladékoldó és eltávolító, pár alkalom megoldást nyújthat a betegség kezelésében.

  • Száraz sóterápiás sószobánk levegője fertőtleníti a légutakat, csökkenti a nyálkahártya gyulladását, segíti a váladék kiürülését, megszünteti a váladékképződést is, vírusos vagy bakteriális fertőzéseknél egyaránt.
  • A Proetz kezelés vagyis orrmosás alkalmával hatékonyan eltávolítható az orrváladék, a garat környékéről a lerakódott váladék, és a fülkürtön keresztül a középfülből is. Napjainkra már klinikailag bizonyított, hogy az ún. "élettani", azaz fiziológiás koncentrációjú sóoldattal végzett rendszeres orrmosás, a káros anyagok eltávolításán túl a sejtek védekező működésének helyreállítását is segíti.

Természetes, hatékony, gyógyszermentes és mellékhatásmentes kezelés

Időpontfoglalás Biatorbágy

Időpontfoglalás Pest, Népliget