Hurutos megbetegedések mindenkit érintenek!

2023.10.08

Légcsőhurut/ krupp

A csillapíthatatlan, száraz, ugató köhögés a közismert jele. Előfordul, hogy minden próbálkozás ellenére órákon át, akár napokon át éjjel- nappal tart a köhögés. A szokásos köhögéscsillapítók alig mérséklik a tüneteket. Ritkán jár magas lázzal, inkább csak hőemelkedéssel, de a beteg közérzete, étvágya, hangulata ennek megfelelően nagyon rossz. A gyulladásos folyamat a gégén áthaladva jut a légcsőbe, és annak hurutja is kialakulhat - jellegzetes hangszínváltozás, rekedtség kíséretében. A sok köhögés a rekeszizmot, hasizmokat is igénybe veszi, sokszor hasfájást is jeleznek. Az esetek döntő többségében tovább halad a hurut a hörgők irányába, így alakulhat ki a hörghurut

Hörghurut

A száraz köhögést, hurutos szaftos köhögés váltja fel, és a köhögés gyakorisága mérséklődik. Előfordulhat légszomj, sípolás, zörgés hallható a mellkas felett, légzésszám emelkedett.

a tünetek már nem annyira ijesztőek, és azt mondhatjuk, oldódik a hurut. ezzel a gyulladásos váladék, és vele együtt a kórokozók távoznak a hörgőkből. A felköhögött a váladékot lenyelik, gyomor és bélhurut jöhet létre, nyákot tartalmazó széklet jelentkezik.

Dohányos

A dohányzás káros élettani hatásai: Kétségtelen, hogy az emberi szervezet nem egyformán érzékeny a dohányzás káros hatásaira. Mindannyian ismerünk olyanokat, akik magas kort értek el jó egészségben, és egész életükben szívták a cigarettát. ennek a szerencsés kimenetelnek a valószínűsége azonban legfeljebb 50% ugyanis minden 2. dohányos a cigarettázás okozta betegségben hal meg idő előtt. Tüdőnk tisztán tartása fontos!

Egészséges Városlakók

Mindenki életében fontos szerepet kell betöltenie az egészséges életmódnak, így az egészséges tüdőnek, hiszen a légszennyezettség mértéke folyamatosan növekszik. Az egészséges városlakó tüdejét vizsgálva egy vidéken élőkhöz képest sokkal szennyezettebb és sokkal inkább ki van téve indusztriális hatásoknak. Az allergiás és asztmások száma világszerte hirtelen növekvő tendenciát mutat elsősorban a "nyugati típusú életforma" terjedésével. A növekedés oka elsősorban a környezeti tényezők megváltozásában keresendő, kiemelt jelentősége van a kül- és beltéri légszennyezésnek, a vegyszerek elterjedt használatának, táplálkozási szokások változásának. Csecsemő és gyermekkorban elszenvedett vírusos megbetegedések és a megnövekedett antibiotikum kezelések is közrejátszanak a későbbiekben kialakuló krónikus megbetegedésekben.

Irodában dolgozók

Az irodaházakat gyakorlatilag légmentesen elszigetelik a külvilágtól, és költségtakarékos megfontolásból a légkondicionáló berendezések nem friss levegőt pumpálnak a rendszerbe, hanem ugyanazt szűrik és forgatják vissza. A légkondicionált munkahelyen dolgozók egyötöde szenved a levegő minőségére visszavezethető fizikai tünetektől. Sokan panaszkodnak arra, hogy a légkondicionált munkahelyén könnyezik a szemük, kiszárad a bőrük, gyakran szédülnek, hányingerük van, fáj a fejük, légszomj tör rájuk. Ehhez kapcsolódik a légiós betegség is, amit a zárt légcserélő rendszerekben elszaporodó baktériumok okoznak.

Időpontfoglalás Biatorbágy

Időpontfoglalás Pest, Népliget