Mandulagyulladás

2023.10.08

Mandulagyulladás alatt a garatmandulák gyulladását értjük, a torokgyulladás pedig a torok nyálkahártyájának gyulladását jelenti. A megbetegedés az esetek többségében vírusos eredetű, a tüszős mandulagyulladást viszont baktérium okozza, minden esetben felső légúti hurut, nátha kíséri.

Torok- és mandulagyulladást a hideg önmagában nem okoz, ez csak azért jelent rizikót, mert a kihűlés nem természetes állapot, nem segíti az immunrendszer működését. Emiatt növeli a kihűlés annak veszélyét, hogy elkapjanak fertőzéseket.

Az orrmandula gyulladása: Megduzzad, a gyermek orr légzése nehezítetté válik, szájon át veszi a levegőt, éjszaka horkol, orrából váladék csordogál, hallása pedig romlik. Nyelve lepedékes lesz, beszéde nehézkessé válik, lehelete pedig kellemetlen szagú. A nyakon megnagyobbodott nyirokcsomókat tapintunk.

Az esetek egy részében az orrmandula megnövekedett mérete miatt részlegesen lezárja a fülkürt bejáratát, a garatot a középfüllel összekötő járatot, ezzel megakadályozza annak szellőzését, és így alakulhat ki a középfülgyulladás.

A garatmandulák gyulladása: A garatmandulák vérbőek lesznek, megduzzadnak, a lágyszájpadon kis pontszerű bevérzések jelentkezhetnek. A mandulák felszínén tüszők láthatóak, amelyek kezdetben kis gombostűfejnyi sárgás elváltozások, majd a gyulladás előrehaladtával összefolyhatnak, és nagyobb lepedékként beboríthatják a mandulák közel teljes egészét.

Csecsemőkorban nehezített nyelés, nyálfolyás, magas láz, étvágytalanság, nemegyszer hányás fordulhat elő. Nagyobb gyermekek nehezebb nyelésre, kifejezett torokfájásra, rossz leheletre, magas lázra, rossz közérzetre panaszkodnak. Hányás náluk is előfordulhat, mivel a garatmandulák duzzadt méretük miatt ingerlik a garatot. Gyakori tünet a fülbe kisugárzó fájdalom.

Kezelése:

Mandulagyulladásnál a tüneti kezelésre kell leginkább a hangsúlyt fektetni. Fontos az ágynyugalom, a láz- és fájdalomcsillapítás, gyakori toroköblögetés, hideg vizes torokborogatás, bő folyadékfogyasztás. Antibiotikum szedése vírusfertőzés esetén nem, csak baktérium okozta megbetegedéskor jöhet szóba, elsősorban a szövődmények megelőzése érdekében.

Száraz sóterápiás sószobánk levegője fertőtleníti a légutakat, csökkenti a nyálkahártya gyulladását és megszünteti a váladék képződését, a vírusos vagy bakteriális fertőződéseknél egyaránt. A száraz só belélegzésével a gyulladás csökkenthető, így a mandulák mérete is csökken, a fertőtlenítő hatása miatt természetes módon pusztítja el a baktériumokat és vírusokat, a só dehidratálja azokat.

Időpontfoglalás Biatorbágy

Időpontfoglalás Pest, Népliget