Mi az arcüreggyulladás?

2020.02.26

Az arcüreggyulladás, vagyis orrmelléküreg-gyulladás az egyik leggyakoribb fül-orr-gégészeti megbetegedés, bármelyik korosztálynál előfordulhat. A kialakulását vírusfertőzés, baktérium vagy gomba, fennálló allergia, fogzás és fogproblémák is okozhatják. A kezdeti szakaszában a nátha szokásos tünetei jelentkeznek. Az orrüreg nyálkahártya gyulladás következtében az arc- és homloküregek elzáródnak és a termelődő folyadék felgyülemlik. Ez okozhat fejfájást, koponya-nyomást, feszítő érzést az arcnál, árnyékolt karikás szemeket, piros orcát. Nátha esetén mindig érintett az arcüreg nyálkahártyája is.

Több hajlamosító tényező is van a kialakulására:

  • Arcüreggyulladás oka lehet meglévő allergia okozta gyulladás, ami elzárja az orrmelléküregeket.
  • A ferde orrsövény az orrüreget jelentősen beszűkítheti, ezzel növeli az orrmelléküreg elzáródását.
  • A krónikus gyulladással járó betegség, mint például az orrpolip is lehet oka az orr elzáródásának.
  • Környezeti irritáció miatt is létrejöhet az elzáródás, mint például: cigarettafüst, gázok

Az arcüreggyulladás oka, hogy az orrüregben termelődő és felgyülemlő folyadék nem tud kiürülni az orrnyálkahártya duzzanata miatt, gyulladás keletkezik az orrüregben, a normálisan is jelen lévő baktériumflóra miatt. Ha van váladékozás, akkor az gyakran bűzös, vagy az is előfordul, hogy furcsa, kellemetlen szagot érez a beteg.

Arcüreggyulladás tünetei között az orcák megduzzadása, és a nyomó- lüktető fájdalom jelentkezik, ami kisugárzik a koponya elülső és felső részére, valamint csontjaira. Ez hajoláskor, mozgások alkalmával fokozódik, mivel a koponyában megnő a nyomás ilyenkor. Nehéz orrlégzés jelentkezik, a szaglás pedig tompul. A további tünetei az orrdugulás, majd orrfolyás, ami kezdetben vízszerű és színtelen. A nyálkahártya fertőzöttsége miatt az orrváladék elszíneződik és sűrűvé válik. Általános kísérő tünetei a gyengeségérzés, fáradtság és a láz. Az arcüregből lecsorgó váladéktól köhögés, torokfájás, alvászavar is jelentkezhet. A arcüreggyulladás következménye a középfülgyulladás, anatómiai összeköttetésüknek köszönhetően.Krónikus arcüreggyulladás tünetei hasonlóak, teltségérzés az arc/homlok területén, fájdalom kismértékű orrváladékozás, amely gyakran a garat felé csorog, így gyakori a visszatérő köhögés, torokkaparás, lefekvéskor a köhögés rosszabbodik.

Idővel a szaglás mellett az ízlelés is tompul, halláscsökkenés is kialakulhat. Az egyes fogproblémák mellett, jelentkezhet orrpolip is a folyamatos gyulladástól. 

Időpontfoglalás Biatorbágy

Időpontfoglalás Pest, Népliget