Proetz Kezelés

Proetz Kezelés

A végzett orrmosás alkalmával hatékonyan távolítható el az orrváladék, az orrüregből és az orrgarat környékéről a lerakódott váladék. Így megakadályozható a betegség továbbterjedése az arc-, és homloküregbe, a fülbe, és a váladék lecsorgása a garaton.

A fiziológiás sóoldat segítségével a nyálkahártya felszínéről a kórokozók, pollenek lemosódnak, így csökkenthetőek és megelőzhetőek az allergiás eredetű tünetek. Rendkívül hatékony segítség a gyógyulási folyamatok meggyorsításában és a szövődmények kialakulásának megelőzésében.

Mikor segít az orrmosás?

- amikor orrszívó porszívóval sem jön ki a gyermek orrüregében felgyülemlett váladék

- allergia esetén

- akut és krónikus nátha esetén

- arcüreggyulladás (orrmelléküreg-gyulladás) esetén

- garat mögötti váladékcsorgáskor

- hallás- vagy szagláscsökkenéskor

- krónikus orrmandula-gyulladás esetén

- gyakori felső légúti megbetegedések esetén

- gyakori fülfájás esetén

Miért ennyire hatékony segítség az orrmosás?

Az orr- és melléküregeket bélelő egészséges nyálkahártya felszínén apró csillószőrök milliói csapkodnak ugyanazon irányba, az orrnyílástól a garat felé, így továbbítva a felületen mozgó, védekező molekulákkal és sejtekkel dúsított, nedves nyákréteget. Ebben esnek csapdába és tisztulnak ki az orrból az allergiát okozó anyagok (allergének), szennyeződések, kórokozók. Az orrnyálkahártya így védi a szervezetet a belélegzett idegen anyagoktól. Ez a védekező, "takarító" mechanizmus meglehetősen sérülékeny: a csillószőrök mozgásának megváltozása orr tünetek kialakulásához vezet. Az allergének első tömeges támadásakor felgyorsul a csillószőrös mozgás és a nyákképződés, és erős, vizes orrfolyás kínozza a beteget. Tartósan fennálló allergiás irritáció esetén a csillószőrök mozgása kifárad, lelassul. Ilyenkor már az orrdugulás dominál, az orrváladék a pangás következtében sűrűsödik. Romlik tehát a védekező mechanizmus hatásfoka, a pangó váladékban elszaporodó kórokozók arcüreggyulladást okozhatnak. A pollenek káros hatását a szmogos, szennyezett levegő még sokszorosan fel is erősítheti. Minden olyan módszer, ami a csillószőrök eredeti, normál működését támogatja, egyúttal a védekező rendszer aktivitását eredményezi. Napjainkra már klinikailag bizonyított, hogy az ún. "élettani", azaz fiziológiás koncentrációjú sóoldattal végzett rendszeres orröblítés, orrmosás, a káros anyagok eltávolításán túl a sejtek védekező működésének helyreállítását is segíti.

Hogyan történik az orrmosás?

Az orrmosás fekvő helyzetben, fiziológiás sóoldat, és váladékszívó berendezés segítségével történik. A beavatkozás gyors és fájdalommentes.